АКТУЕЛНОСТИ

УНАПРЕЂИВАЊЕ САРАДЊЕ И РАДА ENIC/NARIC ЦЕНТРА У ОКВИРУ EPER ПРОЈЕКТА

Београд, 16. април 2021.

Online Peer Learning Activity (PLA)

Агенција за квалификације Републике Србије била је домаћин регионалног скупа под покровитељством пројекта Effective partnership for enhanced recognition (EPER). Пројекат EPER усмерен је на стварање партнерства и синергије за потпуно спровођење Лисабонске конвенције у Хрватској, Северној Македонији, Србији, Црној Гори и Босни и Херцеговини.

Агенда је обухватила низ питања која се тичу сарадње ENIC/NARIC центара на пројекту, умрежавање акредитованих високошколских установа из земаља партнера, као и формирање базе података. Разматрана су питања усаглашавања и унапређивања процедура за проверу веродостојности исправа/диплома стечених у земљама партнерима на пројекту, као и увођења онлајн система провере веродостојности високошколских установа у земљама пројектним партнерима и могућности унапређивања сарадње ENIC/NARIC центара који учествују на пројекту.

ПРЕДСТАВЉАЊЕ МЕТОДОЛОГИЈЕ ЗА РАЗВОЈ ПРОГРАМА ОБУКЕ ЗАСНОВАНИХ НА СТАНДАРДУ КВАЛИФИКАЦИЈЕ

Палић, 12-14. април 2021.

Стручни скуп „Представљање Методологије за развој програма обуке заснованих на стандарду квалификације“ одржан је на Палићу у периоду од 12. до 14. априла, у организацији пројекта „Развој интегрисаног система националних квалификација у Републици Србији“ и тим лидера Елида Бандеља, уз сарадњу са Министарством просвете, науке и технолошког развоја.

Проф. др Часлав Митровић, директор Агенције за квалификације Републике Србије представио је активности и обиман рад који је Агенција за квалификације спровела у протеклом периоду на пољу развоја Националног оквира квалификација.

Проф. др Габријела Грујић, помоћница министра просвете, науке и технолошког развоја појаснила је да Правилник о признавању претходног учења доноси признавање стручних компетенција свих оних који су вредно радили свој посао, али нису имали одређени сертификат, а тиме и бржу транзицију ка свету рада.

Запослени Агенције за квалификације учествовали су на радионицама на којима су били представљени документи Методологије за развој програма обуке заснованих на стандарду квалификацијa и Методологије за полагање испита за проверу стручних компетенција, са посебним освртом на материјале развијене на основу ових докумената у оквиру припрема за пилотирање поступка признавања претходног учења.

ПОСЕТА ХЕМИЈСКО-ТЕХНОЛОШКОЈ ШКОЛИ У СУБОТИЦИ

Суботица, 13. април 2021.

Запослени Агенције за квалификације посетили су Хемијско-технолошку школу у Суботици и разговарали о могућности школовања ученика примењујући програме засноване на новим стандардима квалификацијa које је Агенција израдила.

Директор Хемијско-технолошке школе у Суботици Никола Матковић објаснио је да стандарди квалификације представљају значајан оријентир приликом планирања наставе, јер ће на тај начин ученици након завршетка школовања имати бољу проходност на тржишту рада. Матковић је истакао да се у тој школи велика пажња поклања практичној настави и стицању предузетничких вештина, као и да тим школе ради на увођењу нове квалификације – Техничар за оперативну форензику, у оквиру подручја рада Хемије, неметала и графичарства, за коју ће ученици моћи да се определе и упишу почевши од следеће школске године.

ЈАЧАЊЕ КАПАЦИТЕТА СЕКТОРА ТРГОВИНЕ, УГОСТИТЕЉСТВА И ТУРИЗМА

ПОСЕТА УГОСТИТЕЉСКО- ТУРИСТИЧКОЈ ШКОЛИ СА ДОМОМ УЧЕНИКА, УСПОСТАВЉАЊЕ САРАДЊЕ СА ПРИВРЕДОМ И ЛОКАЛНОМ САМОУПРАВОМ ВРЊАЧКЕ БАЊЕ

Врњачка Бања, 8-10. април 2021.

На позив председнице Секторског већа за сектор трговине, туризма и угоститељства и директорке Угоститељско – туристичке школе са домом ученика у Врњачкој Бањи Јелене Чеперковић, стручни тим Агенције за квалификације Републике Србије посетио је Врњачку Бању у периоду од 8. до 10. априла и том приликом реализовао низ разговора са представницима локалне самоуправе, привреде и образовних институција.

Током радног састанка са наставницима теоријске и практичне наставе одржан је јавни час ученика квалификација кувар, конобар и посластичар, што је била прилика за упознавање са радом еминентне школе и успостављање сарадње на пољу дуалног образовања и класичне практичне наставе у вези са усвојеним стандардима квалификација из сектора трговине, угоститељства и туризма. Кроз низ разговора са директорима највећих хотелијерских објеката идентификоване су потребе послодаваца као основ за стандардизацију квалификација у будућности.

Приликом посете Факултета за хотелијерство и туризам отворена су питања израде стандарда квалификација у високом образовању као пољу које се отвара у периоду који следи.

Тим Агенције за квалификације посетио је и српски средњовековни манастир Жичу, из прве половине 13. века, који се налази у близини Краљева и припада Епархији жичкој Српске православне цркве. Овај манастир је подигао први краљ Србије из династије Немањића, Стефан Немањић, а значајну улогу у подизању манастира имао је и његов брат, Свети Сава.

Уколико Вам је потребна помоћ увек нас можете контактирати.